Naše usluge
Parodontologija

Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi prevencijom, dijagnosticiranjem i liječenjem bolesti koje pogađaju parodont. Parodont su potporna tkiva zuba koja uključuju gingivu (desni), kost i parodontni ligament, a zaslužna su za potporu zuba u vilici.

Parodontne bolesti počinju nakupljanjem patogenih bakterija. Naslage bakterijskog plaka i kamenca na zubima dovode do upale koja razara potporna tkiva zuba. Parodontne bolesti možemo podijeliti u dvije velike skupine: GINGIVITIS i PARODONTITIS.

GINGIVITIS uzrokuje nakupljanje bakterija na zubima s posljedičnom upalom, crvenilom i krvarenjem iz gingive. Iako su gingivitisu podložne osobe loše oralne higijene, određeni faktori kao što su trudnoća, pubertet, ortodontske anomalije ili nošenje proteza doprinose pogoršanju kliničke slike bolesti.

Neprepoznati i neliječeni gingivitis dovodi do progresije bakterijske infekcije koja onda napreduje u dublja tkiva, što zovemo PARODONTITISOM, a dovodi do trajnog gubitka kosti praćenog pomicanjem i naposljetku gubitkom zuba. Emocionalni stres, pušenje ili sistemske bolesti (npr. diabetes) mogu pogoršati kliničku sliku ove bolesti.

home
Dr Kamenica
Naš tim
Sretni i zadovoljni
Iskustva pacijenata
Upute za pacijente