FIKSNA PROTETIKA

Stomatološka protetika je grana stomatologije kojom nadomještamo izgubljene zube, estetski uljepšavamo postojeće, poboljšavamo funkciju i estetski izgled zuba.

PROTETIKU DJELIMO NA:

  • fiksnu protetiku (krunice, mostovi)
  • mobilnu protetiku (totalne i parcijalne proteze, proteze na implantatima)

Krunica je fiksni nadomjestak koji se postavlja na prirodne zube, a kojom se nadomještaju jako oštećeni ili estetski nezadovoljavajući zubi. Zub koji se nadograđuje potrebno je prethodno izbrusiti (prilagoditi), kako bi se na njega mogla postaviti krunica. Kada se krune stave na zube, dobivamo prirodan i lijep osmijeh. Možemo birati i mjenjati oblik, boju i veličinu zuba tj. krunica kao i vršiti blage funkcionalne korekcije kao što su korekcije zagriza. Radimo krunice od najkvalitetnijeg materijala a najpopularnije trenutno su keramičke krunice na bazi od metala (metal keramičke krunice) i keramičke krunice na bazi od cirkona (cirkon keramičke krunice).

Most je fiksni protetski nadomjestak kojim se nadomješta jedan ili više izgubljenih zuba. Dentalni mostovi povezuju prekinute zubne nizove u jednu cjelinu te se na taj način vraća potpuna funkcionalnost i estetika zuba. Prostore između zuba je jako korisno popuniti jer u protivnom riskiramo da se ostali zubi u ustima počnu pomicati, a onda dolazi do nastanka parodontoze zuba i gubitka funkcije pravilnog zagriza. Mostovi se mogu raditi upotrebom samo keramičkih krunica ili u kombinaciji s implantatima.

Rade se i kombinacije između fiksne i mobilne protetike.